Falun

Politiker kämpar för utvisningshotade barn

1:19 min

Nu börjar flera politiker engagera sig för de två barn som hotas av utvisning till Azerbajdzjan tillsammans med sina bilogiska föräldrar, trots att barnen är placerade i fosterhem.

– Jag har förberett en skriftlig fråga till migrationsministern, där jag frågar hur migrationsministern tolkar den här utlänningslagen, och undantagsregeln som heter synnerligen ömmande omständigheter, säger Roza Güclü Hedin från Falun som sitter i riksdagen för Socialdemokraterna och som är en av dem som nu protesterar.

– Även till socialministern tänker jag ställa en fråga, om socialtjänstlagen som de här barnen är placerade enligt, och hur det går ihop att två myndigheter gör olika bedömningar, säger Roza Güclü Hedin.

Det är socialtjänsten i Falun som placerat barnen i fosterhem, eftersom deras biologiska föräldrar inte klarar av att ta hand om dem.

Trots det tycker Migrationsverket att barnen ska utvisas med de biologiska föräldrarna.

Det kan inte barnens fosterföräldrar Patrik och Lisa förstå.

– Utan att behöva gå in på föräldrarnas förmåga så tycker jag att det räcker med att säga att alla med vanligt sunt förnuft borde kunna känna in och förstå att det här vore helt orimligt, säger Patrik.

Även vänsterpartisten Daniel Riazat, och kristdemokraterna Emma Henriksson och Sakarias Winberg har engagerat sig i fallet.

– Jag hoppas att jag kan vara med och bidra till opinionsarbete och jag hoppas nu att de som beslutar i det här enskilda ärendet tar till sig av de 600 personer som skrivit på protestlistor, jag hoppas att beslutet omvärderas, säger Sakarias Winberg.