NYA TRONARVINGEN

Prinsessan ska heta Estelle

0:55 min

Den nyfödda tronarvingen ska heta Estelle Silvia Ewa Mary och hon blir hertiginna av Östergötland. Ett ganska ovanligt namn. Vad tycker du om namnet? Gå in i artikeln och kommentera!

Estelle är ett namn med franskt ursprung motsvarande det latinska stella, stjärna. Namnet har funnits i Sverige sedan 1800-talet, men har aldrig varit särskilt vanligt.

Sedan 2001 har Estelle namnsdag den 15 augusti, enligt Nationalencyklopedin.

I Sverige finns 1 217 kvinnor med förnamnet Estelle, enligt Statistiska centralbyrån. Av dessa har 604 Estelle som tilltalsnamn. 23 personer har efternamnet Estelle.

En av de i Sverige som heter Estelle bor i Malung. Hon heter Estelle Gyrulf.

– När jag växte upp i Malung var det tufft. Alla hette Birgitta och Kristina efter prinsessorna, och då blev jag kallad tvättställ.

– Estelle är ett gammelfranskt namn, och jag är född på en söndag och har varit en stjärna genom livet, säger Estelle Gyrulf.

I landet finns 1 394 kvinnor som har förnamnet Silvia och 941 av dem har, liksom drottning Silvia, namnet som tilltalsnamn.

Det finns 9 638 kvinnor som har förnamnet Ewa, varav 4 655 som tilltalsnamn. En av dem är prins Daniels mamma Ewa Westling.

Förnamnet Mary bärs av 10 432 kvinnor och 4 654 har Mary som tilltalsnamn.

Dalanytt/TT
dalanytt@sverigesradio.se

Vad tycker du om namnet?

Kommentera här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista