Arbete för att rädda Moraflyget

det pågår ett intensivt arbete för att återigen få igång flygtrafiken på Mora-Siljan flygplats. Det är nu en dryg vecka sedan den tidigare operatören European Executive Express avbröt sina flygningar till och från Mora.

Sedan lång tid tillbaka har politikerna arbetat för att få till stånd ett gemensamt bolag för flyget i både Mora och Borlänge. 

Flyget från Mora mellanlandar i Broilänge innan man kör vidare mot andra mål - det vinner båda flygplatserna på. Nu skyndar man på arbetet för att få det här nya bolaget till stånd.

Tanken är att att landstinget och Borlänge ska stå för ungefär en tredjedel vardera, Falun för femton procent och Mora för tjugo procent. Någon form av samarbete med Dala Airport i Borlänge är nödvändigt för Moras del, som inte på helt egen hand orkar ta kostnaderna för flyget.

Men att bilda det här nya bolaget tar tid, även om det fyra intressenterna sagt sig vilja bilda dalaflyget så måste det tas beslut en rad olika politiska nämnder och styrelser.

Så för att få igång flyget till Mora snabbt, tänker man sig att Dala Airport skriver avtal med något av de båda flygbolag som idag flyger på borlänge att förlänga flygtturen till och från Mora.

På det sättet kommer man också undan en långdragen upphandlingsprocess. Så om allt går i lås så hoppas man i Mora att flygtrafiken med endera Skyways eller Direktflyg ska kunna komma igång redan under den dhär månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".