HÖGSKOLAN DALARNA/ARBETSFÖRMEDLINGEN

Korta vägen för utlänska akademiker

1:28 min

Nu i mars börjar en arbetsmarknadsutbildning som ska göra det lättare för utländska akademiker att få ett jobb som stämmer med deras utbildning. Projektet kallas för Korta vägen, och ordnas för femte gången av Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen.

Korta vägen erbjuder en utbildning för de utländska akademikerna, som läst på högskola eller universitet i sitt hemland.

Anette Timmerlid jobbar vid Högskolan Dalarna och hon var en av dem som höll i ett informationsmöte i Borlänge om just Korta vägen:

-– Intresset har varit stort och vi räknar med att det kommer ungefär 20 intresserade som vi börja utbildningen, säger hon.

Vad är den vanligaste utbildningen?

-– Vi har haft många ingenjörer, banktjänstemän, ekonomer, lärare och sådana som läst psykolgi till exempel.

Kursen som är på sex månader vänder sig till arbetslösa akademiker som har varit i Sverige i max tre år, som kommer från andra länder än Norden och har minst tre års studier från hemlandet.

-– Vi vill ju nå de målsättningar som vi och Arbetsförmedlingen har satt upp för utbildningen och det är ju att så många som möjligt ska få arbete eller gå vidare i kompletterande studier av något slag.

Hur många har fått jobb i de tidigare kurserna?

– Runt 35 procent har fått jobb, många av de andra har fortsatt studera, säger Anette Timmerlid.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se