Miljö

Allt fler arter hotas

3:29 min

Allt fler arter hotas av utrotning i Dalarnas natur. På bara fem år har antalet hotade arter ökat med 15 procent. Totalt är det 811 arter som riskerar att dö ut och allra värst står det till i skogen.

– Det krävs ju radikala förändringar måste man ju säga, för så som skogsbruket bedrivs idag så verkar det ju som att situationen förvärras, säger Uno Skog, biolog på länsstyrelsen.

Bland dom hotade arterna finns många mossor, svampar och lavar, ett mer konkret exempel är bombmurklan.

– Den är brun som en chokladbakelse kan man säga, nästan lite luden på utsidan, och har man svårt att hitta den så kan man åka till ett konditori i Rättvik och hitta den för dom säljer bombmurklor som bakelser där, berättar Uno Skog.

Men listan på hotade arter e lång...gul nålfruktsmossa, liten hornflikmossa, uddflikmossa, vedklifkmossa och så vidare...massor med olika konstiga namn som folk nog inte ens känner till, varför är dom viktiga?

– Att ha en mångfald är viktigt, man vet ju aldrig vart gränsen går, hur många hotade arter kan vi va utan, eller hur många arter kan försvinna innan ekosystemen brakar samman, frågar sig Maria Jons som jobbar med naturvårdsinformation på länsstyreslen.

Det finns ett mål som regeringen satt upp som säger att antalet hotade arter ska minska med 30 procent, men det kan bli svårt tror Uno Skog och Maria Jons.

– Det är mycket tveksamt om det målet kommer nås, då måste det till radikala förändringar.