Polisen i Dalarna:

Nya kriminella gäng växer fram

1:25 min

Den senaste tiden har det bildats flera nya kriminella gäng i Dalarna. Polisen märker av en ökad oro i de kriminella kretsarna, där kampen om till exempel narkotikahandeln har hårdnat.

– Här i Dalarna har det dykt upp en hel del nya gängkonstellationer, och de tar plats från de övriga gängen, säger Mats Jonsson, chef för polisens kriminalunderrättelsetjänst.

De butiksrån som var i Grycksbo och Hedemora i slutet på förra veckan kan ha kopplingar till de kriminella gängbildningar som uppstått, säger Mats Jonsson.

– Det kan handla om kriminella personer som är i snabbt behov av pengar för att betala skulder.

Maktkamp
Att personer från de olika kriminella MC-gängen dök upp i Ludvika nu i veckan är ett annat tecken på att aktiviteten ökat i de här kretsarna, precis som den misshandel som var i Borlänge igår kväll, då en man knivskars och misshandlades svårt av fyra personer.

Enligt polisen handlar det om en maktkamp mellan nya, unga kriminella och de gängbildningar som funnits under en tid.

– Det vi ser är nu, det är unga multikriminella som etablerar sig i olika gängformer. De finns i Borlänge, Falun, Ludvika och ned till Avesta. I södra delarna av länet.

Bråkar om knark
– De tar efter de etablerade gängen och de vill etablera sig eller tillhöra någon annan gruppering. Om man vill vara kriminell är det nästan ett krav att man ska tillhöra någon slags gruppering, säger Mats Jonsson.

Vad bråkar de om?

– Marknadsandelar, kan man säga. Narkotikahandel, utpressningar och annat som genererar pengar till den kriminella miljön.

Behöver allmänheten vara orolig?

– Det handlar än så länge bara om oroligheter mellan de här grupperingarna. Men det är ju inte bra att de kriminella organiserar sig, och det kan föda våld.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sverigesradio.se