Dalfolk

Diskriminering på arbetsmarknaden

1:29 min

Mer än var femte utrikesfödd person står utan jobb i Dalarna. Arbetssökande möts ofta av fördomar och diskriminering, det vittnar både Arbetsförmedlingen och de som söker jobb om.

Noor Yasin är utbildad läkare, men har haft svårt att hitta jobb i Dalarna.

– Jag försökte alltid att hitta ett jobb, oavsett vilket jobb.

Inte förrän en kompis erbjöd Noor Yasin ett arbete blev det napp. Sedan en månad tillbaka jobbar han som etableringslots och hjälper andra nyanlända att söka jobb. Men han märker att arbetsgivarna ofta föredrar att anställa svenskar.

– De kanske inte känner sig trygga med invandrare. De kanske tror att han eller hon inte kan jobba som arbetsgivaren vill, säger Noor Yasin.

Det är något som även Patricia van Trigt på Arbetsförmedlingen i Borlänge har märkt av.

– Pratar jag med arbetsgivare som har haft invandrare anställda tidigare så är de mycket mer villiga att ta emot arbetssökande med utländsk bakgrund än arbetsgivare som aldrig haft invandrare anställda, säger Patricia van Trigt.

Varför tror du det är så?

– Fördomar. Det är absolut fördomar.

Patricia van Trigt berättar att det är ofta som hon hör fördomar och rasism från arbetsgivarnas håll.

– De säger det inte rakt ut, men om jag säger att jag har en person som heter Ali som kan vara lämplig för det här jobbet är första frågan: "Kan han svenska?" Även för de jobb som inte ens kräver att man kan flytande svenska.

– Ska man jobba på ett lager till exempel, varför ska man då kunna flytande svenska? säger Patricia van Trigt.