Dalarna

Ökad jakt på björn väntas

1:50 min

Det kan bli ökad jakt på björn i framtiden. Förra året sköts det knappt 40 björnar i Dalarna, men det kan bli fler. Det anser i alla fall regeringens rovdjursutredare Lars-Erik Liljelund. 

Lars-Erik Liljelund, som bland annat har utrett hur många stora rovdjur det ska finnas i Sverige i framtiden, öppnar alltså för en ökad björnjakt.

Enligt de senaste beräkningarna finns det cirka 3.300 björnar i landet, varav 500 i Gävleborgs län och knappt 300 i Dalarna. 

Enligt Lars-Erik Liljelunds utredning bör det finnas runt 1 800 björnar totalt. Det innebär att det fins 1 500 för många.

Frågan är då om den svenska björnstammen skulle klara en sådan kraftig avskjutning. Jon Swenson, som är forskningsledare inom det Skandinaviska björnprojektet, tror det.

– Tillväxten av björnstammen har varit stor och under 1990-talet var det den snabbaste tillväxten i världen.

Nu har tillväxttakten planat ut, delvis på grund av ökad avskjutning.

– Men om man ska tillåta att ännu fler björnar får skjutas, är det viktigt att inte jaga i de södra delarna av björnens utbredningsområde, dvs de södra delarna av Dalarna och Gävleborg säger Jon Swenson. Detta för att göra det möjligt för björnarna att flytta söderut.

– De unga björnhonorna etablerar sig ofta inom moderns hemområde.

Utbredningen av björnsattemn går långsamt.

--Men om man sköter jakten rätt kan vi inom en tioårsperiod har bofasta björnar även i de sydligaste delarna av Dalarna och de norra delarna av Örebro län, tror Jon Swensson.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se