SÄRNA/IDRE

Älvdalens kommun hoppas slippa vite

1:36 min

Sedan skolinspektionen varit på besök i oktober förra året, fick Älvdalen ett vite på 300 000 kronor. Bristerna skulle vara åtgärdade innan den 9 maj. Och nu menar kommunen att situationen är under kontroll.

– Åtgärda de akuta sakerna har vi gjort, men sedan är det ju ett långsiktigt arbete att få nya rutiner och att alla ska lära sig hur man förhåller sig till varandra, säger skolchefen Ingrid Elmgren.

Kränkningar och dåligt stöd
I juni 2010 besökte skolinspektionen Älvdalens kommun första gången. När de kom tillbaka för kontroll i oktober förra året uppfattade de att situationen på högstadieskolorna i Särna och Idre var ännu värre.

Skolinspektionen konstaterade att kräkningar och hårt språkbruk förekom på båda skolorna och att eleverna inte fick det stöd de behövde. Det gjorde att skolan fick ett vite på 300 000 kronor.

Men nu ska situationen vara under kontroll, och skolchefen Ingrid Elmgren hoppas att kommunen slipper betala böter, men hon är osäker på om det man gjort för att förbättra situationen, räcker.

– Det är svårt att säga eftersom det här är första kommunen i landet som efter nya skollagen varit föremål för det här vitesföreläggandet. Det är svårt att veta var man kommer lägga ribban, säger hon.


"Känns trivsamt"
När eleverna i nian gick ut förra året hade lite över hälften godkänt i alla ämnen. Till i julas har det höjts med 81 procent med den nya årskullen nior. Resultatet ska bland annat komma ifrån att skolorna har förbättrat stödet till eleverna.

Kjell Westin som är rektor för området Idre-Särna tillsattes efter vitesföreläggandet i höstas. Men han har redan känt av att sitatuionen har blivit bättre:

– Vi har skapat en god stämning och det känns trivsamt. Folk säger att man till och med har börjat skratta på skolan, och det är ett positivt tecken.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se