THAILAND

Johan i Phuket: "Det var panik och folk grät"

1:15 min

Efter ett jordskalv i sydostasien så utfärdades tidigare tsunamivarningar i Thailand och Indonesien. Det var panik och folk grät, berättar Johan Söderström från Leksand, som i morse landade i Phuket.

I Thailand har det på många håll brutit ut panik efter varningarna om flodvågor.

I förmiddags var det en serie kraftiga jordskalv i havet utanför den indonesiska ön Sumatra. Och nu är många oroliga för att tsunamis ska skölja in över land.


"Tänkte till och drog"
En av de som är på plats är Johan Söderström från Leksand, som kom till Phuket i Thailand i morse med några kompisar.

– Klockan fyra såg vi från balkongen att folk började röra sig från stranden och mer eller mindre i panik springa uppför vägarna mot berget bakom vårt hotell. Någon skojade och sa att det var en tsunami, men sedan fattade vi rätt snabbt att det var panik och många grät, och då tänkte vi till och drog.

Var är ni nu?

– Vi sitter vi på ett hotell cirka 80 meter ovanför havet. Och här sitter vi med många och många andra. Och det ska väl mycket till att en våg ska komma så här högt upp. Sedan är det ju en olustig känsla innan man vet vad som kommer hända, säger Johan Söderström.


Varningen hävd
Förutom det tidigare jordskalvet så har två efterskalv drabbat sydostasien. Det ena skalvet ska ha mätt 8,6 och det andra 8,2.

Nu har man dock hävt tsunamivarningen i Thailand.

Följ utvecklingen på sverigesradio.se/ekot.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se