KOMMUNAL

Strid i det sista för personliga assistenter

1:14 min

Personliga assistenter i Falun är oroliga för vad kommunfullmäktige i dag ska fatta för beslut om deras framtid. Det handlar om kommunens verksamhet ska läggas ut på privat entreprenad eller inte.

Fackförbundet Kommunal jobbar in i det sista med att försöka påverka fullmäktige.

– Det är utsatta människor i en utsatt position som man faktiskt vill försämra för med att ta bort den valfrihet som de har i dag. Man ska inte kunna välja kommunen som utför det längre, och det upprör väldigt många att man gör den försämringen för brukarna. Det säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal i Falun, och fortsätter:

– Och för de anställda som är engagerade och duktiga och som vill jobba i Falu kommun men som inte kommer få göra det längre. Och det är ju en tryggare arbetsgivare på många sätt och vis.

Någon gång efter klockan 15:00 i eftermiddag väntas kommunfullmäktige ta beslutet. Utgången är oviss, eftersom socialdemokraterna lär vara splittrade i frågan.

– De anställda vill ha kvar kommunens trygga anställningsavtal. Dels att det inte blir uppsägningstid på två veckor, man har större chans att bli omplacerad när brukarna går bort och sedan har vi ju andra avtal som är bättre än de privata, säger de personliga assistenternas huvudskyddsombud, Malin Särmark.

Kommunal har samlat in namnunderskrifter som kommer att överlämnas till fullmäktiges ordförande i dag.

– Vi driver den här frågan så hårt som vi bara kan in i det sista, säger Malin Ragnegård.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se