MORA

Föräldrar startar egen förskola

3:45 min

Få förskoleplatser har gjort att föräldrarna på Sollerön har tagit saken i egna händer. Nu är de i full gång med att starta upp ett föräldrakooperativ. 

I Augusti 2010 invigdes en ny förskola på Sollerön. Men det visade sig att den inte kom att rymma alla de barn som ville gå där. Anledningen till att den blev för liten var att kommunen var osäker på om de skulle kunna fylla upp alla förskoleplatser.

Nu är det istället många som står på kö till en plats på Sollerön vilket fick Mäjt Iversen och fyra andra föräldrar att agera för att starta upp ett föräldrakooperativ.

– Nu sitter vi och ska se över det sista på stadgarna. Idag har vi ett arbetsmöte i en liten arbetsgrupp vi har gjort. Nästa vecka så ska vi bjuda in alla de föräldrar som var med på förra mötet vi bjöd in till. Då hoppas jag att vi ska kunna fastställa stadgarna,utse styrelse och kunna besluta om att vi ska starta den ekonomiska föreningen, äsger Mäjt Iversen.

Kooperativet kommer förhoppningsvis att starta till hösten hållas till i den gamla förskolans lokaler. Än så länge har både Mäjt Iversen och Anna-Karin Grudin fått bra respons från byn.

– Det har varit positivt, sen har vi inte hunnit prata så mycket om det än eftersom det är i startgroparna än, säger Anna-Karin Grudin.

Hittills så är det fjorton barn som har anmält intresse till att inskolas på förskolan.

Sandra Björk
sandra.bjork@sverigesradio.se