Mora

Lärare kritiska till kommunens överskott

1:10 min

Mora kommun gick 40 miljoner plus förra året. Ett överskott som upprör lärarna i kommunen. För samtidigt så gör eleverna allt sämre resultat, och lärarlönerna är bland de sämsta i landet. Nu vill lärarna att överskottet ska komma skolan tillgodo.

– Det är lite konstigt att man lägger pengarna på hög istället för att investera i framtiden, säger Per Löfgren som är Lärarförbundets ordförande i Mora.

Enligt blir elevernas resultat sämre och sämre och det blir svårare att rekrytera personal på grund låga lärarlöner. Det här trots att de anser att kommuner har resurser anser lärarförbundet.

Moras överskott i budgeten förra året blev 40 miljoner. 23 miljoner mer än man räknat med.

– Det gäller att sätta in alla resurser nu för att undvika stora kostnadshöjningar i framtiden för försörjningsstöd och annat, säger Per Löfgren.

Förra året de höjde kommunen budgeten för kommunens verksamheter där skolan ingår. Men det är inget Lärarförbundet har känt av.

Kommunalrådet och centerpartisten Bengt-Åke Rehn tycker däremot att kommunen har gjort tillräckligt.

– Det blir ingen bättre framtid att investera engångsintäkter. Bättre framtid får man om man har ordning och reda på sin verksamhet och se till att genomföra de mål man har, och det gör vi, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se