BORLÄNGE

ICA:s ledning nekar till brottsanklagelser

1:22 min

Chefer på ICA:s centrallager i Borlänge anklagas för att ha uppmatat anställda att inte gå med i facket, något som skulle vara ett lagbrott. Men det stämmer inte, säger Per-Ove Silverstam, logistikchef på ICA-lagret.

Det blev ingen strejk i handeln. I sista stund kom parterna överens i går kväll, och de 250 anställda på Icas lager i Borlänge kunde gå till jobbet som vanligt i morse.


"Oerhört allvarligt!"
På Icas centrallager i Borlänge kallades den personal som inte var med i facket till möte i går. Enligt uppgifter på Facebook och Twitter uppmanades de att inte gå med i facket. Istället skulle de sjukskriva sig med full lön för att slippa vara strejkbrytare.

– Det är ju oerhört allvarligt om det är så, det måste ju vi få bevis för att det har sagts så. Men är det så så är det är ju föreningsrättskränkande och då kommer vi att agera. Det kan ju gå till rättegång i värsta fall, säger Ann Lidman, förste ombudsman på Handels i Dalarna.

Ann Lidman ska nu försöka få de här uppgifterna bekräftade, och ska redan i dag träffa personalen på Icalagret

– Det är ju jätteallvarligt och det är ju sådant som man håller på med i USA eller Turkiet. Men att det ska ske i Sverige, och att det är Ica som gör det, är både mycket förvånande och mycket allvarligt.


Men ICA nekar till anklagelserna
Men så här har det inte gått till, menar ledningen för Icas centrallager i Borlänge, som nu bemöter anklagelserna om lagbrott.

– Vi hade ett möte igår med ICA-anslutna på arbetsplatsen i och med att det var ett varsel om strejk på natten, och syftet med mötet var att informera om förhandlingsläget för icke anslutna, och vilka regler som gäller vid en eventuell strejk. Det säger Per-Ove Silverstam, logistikchef på Icalagret.

Uppmanade ni anställda att inte gå med i facket?

– Nej det diskuterades inte ens.

Sa ni att de kunde sjuksriva sig för att inte bli strejkbrytare?

– Nej det gjorde vi inte, det vi beskrev var att det var de vanliga reglerna som gäller...eh...när det gäller vid sjukskrivning och över huvud taget vid ledighet...vad som gäller vid de tillfällena.

Kan ni har uttryckt er oklart?

– Det är ju hur man tolkar det när man tar emot information. Det var korta möten för att beskriva läget, sedan kan man tolka det på olika sätt och det är ju beklagligt att det har tolkats på det här sättet.

Handels och ICA:s ledning har träffats nu under eftermiddagen, och Handels kommer i nuläget inte att gå vidare med anklagelserna.