DALARNAS IDROTTSMUSEUM

Vita dräkten förklaras på utställning

1:28 min

Att svenska landslag är klädda i blågult är ju mer eller mindre normen. Men det svenska skidlandslaget hör till undantagen, och varför längdskidåkarna har vita dräkter på sig, det uppmärksammas i en utställning som invigs idag på Dalarnas Idrottsmuseum.

– Allt började vid OS i s:t Moritz 1928, säger Daniels Sven Olsson på Dalarnas Idrottshistoriska förening medan han sätter upp bilder på en av museets vägar.


"Dög dräkten, gubbjävel?"
Många av bilderna på gamla frustande och frenetiskt jobbande skidåkare, föreställer en speciell idrottare, en rebell som valde att gå sina egna vägar.

Legendaren Per-Erik "Särna" Hedlund, som vid de olympiska spelen gjorde uppror mot landslagsledningens krav på att alla skulle åka i en blå dräkt. Hedlund hade nämligen tagit fram en egen dräkt, i vitt bomullstyg.

– Det var Malungs IF:s klubbdräkt som han åkte i. Mot landslagsledningens vilja. Han vann loppet helt överlägset, med den största segermarginal som någonsin uppmätts vid ett internationellt mästerskap, säger Daniels Sven Olsson.

– När Särna gick i mål var han sur och tvär. Och när den överledare som vägrat honom att ha på sig den här vita dräkten stod och hälsade honom välkommen i mål, så fräste Särna bara åt honom att "nå, dög dräkten åt dig nu, gubbjävel?".


Invigs idag
Och sedan dess åker alltså det svenska landslaget i sin vita dräkter, med undantag för några år på åttiotalet och strax efter millenieskiftet, då ett blågult experiment infördes men snabbt fick dras tillbaka efter folkstorm.

– Skidförbundet blev nedringda och idiotförklarade av arga svenskar som skrek att "svenska skidlandslaget ska åka i vit dräkt!", säger Daniels Sven Olsson och skrattar.

Utställningen, där flera av de gamla dräkterna och historierna bakom dem visas upp, invigs idag och pågår så länge intresse finns.

– Åtminstone över sommaren tänker vi ha den här utställningen.