SMEDJEBACKEN

Dålig vård för fibromyalgipatienter

1:35 min

Människor med smärtsjukdomen fibromyalgi nonchaleras av läkare. Det vittnar flera fibromyalgiföreningar om. Och för Lilly Karlsson från Smedjebacken ledde nonchalansen hos läkarna till att hennes son dog i cancer.

– Hade de upptäckt det ett halvår tidigare så hade han kanske blivit hjälp, säger Lilly Karlsson.

Hon tror att orsaken till att sonen inte fick någon röntgen, det var hans fibromyalgi. Lilly Karlsson menar att hade han inte haft fibromyalgi så hade hans besvär tagits på allvar, och han hade kanske levt idag.

Lilly Karlssons son Tom Karlsson var van att ha ont. Han hade nämligen fibromyalgi, en sjukdom som gör att man har ont, överallt hela tiden.

Men när han kände av en annan typ av smärta gick han till läkaren. Gång på gång på gång och fick piller efter piller.

– Det har varit värktabletter och antiinflamatoriskt, aldrig någon riktig utredning, berättar hans mor.

Till slut hade Tom Karlsson så ont att han varken kunde sova eller röra sig, då hade det gått över ett år.

– "Du får skjutsa mig till Falun för jag står inte ut", sa han. Och då blev han kvar och röntgad, och då såg de att han hade cancer överallt. I lunga, höft och rygg. Jag var där på onsdag och på natten blev han medvetslös. Och sedan fick jag ingen mer kontakt med honom.

Tom Karlsson blev 53 år gammal. Han dog den 1 mars på Falu lasarett på grund av cancer. En cancer som kanske hade upptäckts om läkarna bortsett från hans fibromyalgi, tror Lilly Karlsson.

– Det verkar som om att, har man fibromyalgi, då blir man stämplad med det...

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se