SERIE: DALFOLK

Dalfolket kör för mest bensin i landet

1:24 min

Varje år åker dalfolket bil för mer än 500 liter bensin per person. Det är den högsta siffran i hela Sverige. Och trots klimathotet så kör vi inte mindre.

I byn Öje utanför Malung är Bertil Helmersson ute och cyklar.

– Jag cyklar hem till bostaden, ungefär en kilometer.

Men det är inte så många som cyklar här omkring?

– Nej, jag är ganska unik. Man klagar på att bensinen är för dyr, men ingen bryr sig om att gå eller cykla på korta sträckor.


Körs mest i Malung
I Dalarna körde vi år 2010 hela 772 mil bil per person. Det var bara jämtlänningarna och värmlänningarna som körde mer. Och i Dalarna är det Malungsborna som kör allra mest.

I Bertil Helmerssons by är Gerda Vlaanderen van Veen den enda som inte har tillgång till någon bil i familjen. När hon ska till Malung eller Mora tar hon bussen.

– Ofta är det besvärligt för jag är den enda kunden. Ofta är jag ensam på bussen, säger hon.


Dåligt klimatarbete
I Malung-Sälens klimatplan står det bland annat att kommunen ska satsa på tåget på Västerdalsbanan, och förlänga tågsträckningen hela vägen till Sälen. Men i december körde det sista tåget mellan Borlänge och Malung, och Västerdalsbanan lades ner.

Bertil Helmersson tycker att klimatarbetet är alldeles för dåligt i Malung.

– Det är konstigt att man inte kan tänka på miljön på landsbygden också. Det verkar som att Malung inte är med alls på det här med att tänka i klimattermer. Tyvärr.