Islamiskt center. Foto Eva Rehnström.
Falun

Falun Islamiska Center utan lokal

"Vi känner oss som en bortglömd minioritet"
1:19 min

Tiden rinner i väg för Falun Islamiska Center. Snart ska föreningen vara ur den nedlagda norslundsskolan utan att någon ny lokal erbjudits.  

Det finns cirka 700 muslimer i Falu kommun och för många av dem är föreningen Falun Islamiska center en viktig träffpunkt.

I nästan två år har de träffats i en nedlagd skola utanför Falun. Man har ordnat språkkurser, studiecirklar och idrottsaktiviteter men det som fått mest uppmärksamhet är att de ber.
– Vi ber fem gånger om dagen men sedan efter bönen återgår vi direkt till det vi gjorde innan, säger Mochen Aoutia, medlem i föreningen.

Efter protester från de boende i norslundsområdet och överklaganden hit och dit ska nu föreningen inom kort lämna lokalerna trots att kommunfastigheter inte hittat någon ny och det är inte bra, säger Mohcen Aouita.
– För oss betyder lokalen jättemycket. Det är där vi försöker lära oss om det svenska samhället, säger Mohcen Aouita.

På torsdag ska byggnadsnämnden i Falun slå fast vilket datum föreningen måste vara ur lokalen och för Kommunfastigheter blir det att jobba vidare för att hitta en ny lokal åt föreningen. En lokal som gärna får ligga nära centrum då knappt någon i föreningen har bil, säger Mohcen Aouita.
– Den får gärna ligga nära centrum så att alla kan åka buss, säger Mohcen Aouita.

Eva Rehnström
eva.rehnstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".