Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Peace and Love

Risker med en för stor festival

”Hoppas att vi får fortsätta att ha tur”
1:25 min

I fjol anmäldes ett trettiotal fall av misshandel och 13 sexualbrott i samband med Peace and Love-festivalen i Borlänge. Nu väcks frågan hur stor festivalen egentligen ska tillåtas vara.

Peace and Love i Borlänge bara växer och växer och är nu Sveriges största festival. Samtidigt vittnar Landstinget Dalarna om en näst intill ohållbar situation och vädjar om en minskning av antalet besökare.

– Det är för att våra gäster ska känna sig trygga, säger Britt Knutas som är beredskapssamordnare på landstinget.

– Det är bara att hoppas att vi får fortsätta att ha tur att det inte inträffar något, säger Britt Knutas.

Thomas Hellgren, på polisen i Borlänge, säger att ska man ha en festival av Peace and Loves storlek får man också räkna med en hel del brott.

– Man kan inte samla 50 000 personer i Sverige i dag utan att det begås brott, säger Thomas Hellgren, polisens kommenderingschef.

Hur mycket brottslighet kan man acceptera för att ha ett sådant här stort arrangemang?

– Egentligen vill jag lämna över frågan till kommunen, säger Thomas Hellgren.

– Ett stort arrangemang som Peace and Love innebär alltid risker och vi jobbar ju bland annat för att eliminera riskerna, säger Borlänges socialdemokratiska kommunalråd Jan Bohman.

Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".