Foto: Scanpix.
MALUNG-SÄLEN

Här har sommarjobben minskat mest

"Blev dyrt förra året"
1:14 min

Dalarnas kommuner satsar olika mycket på feriejobb för ungdomar, och en tredjedel av kommunerna har i år färre jobbplatser än de haft tidigare år. Den kommun som har minskat mest är Malung-Sälen.

– En anledning till att det blev så dyrt för oss förra året det var för att vi betalade bäst i hela landet för den här ungdomsgruppen. Och vi sänker inga löner. Förut var Arbetsförmedlingen med och stöttade, men det gör de inte längre. Det säger Kurt Podgorski, som är socialdemokratiskt kommunalråd i Malung-Sälen.

Förra året hade kommunen en budget för feriejobben på 1,8 miljoner kronor. I år är den 800 000. Till fjolårets feriejobb fick även två årskullar söka medan det i är bara är en.

Malung-Sälen har bara haft den här typen av feriejobb i tre år, och Kurt Podgorski menar att de nu håller på att testa sig fram vilken budget som är rimlig.

– Nu ska man komma ihåg att det inte är lagstadgat verksamhet, utan vi vill det här för att det är vettigt.

Och Kurt Podgorski tror inte att de övriga ungdomarna som inte får söka feriejobben kommer att bli utan arbete i sommar.

– Däremot var reaktionen från näringslivet i fjol irriterad, eftersom vi betalade så bra och att de sökte sig till oss i första hand.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".