1 av 2
Foto: Linda Zinderland
2 av 2
Kerstin Öhrn. Foto: Johannes Rosendahl.
HÖGSKOLAN DALARNA

Kan bli av med examensrätten

"Det är klart att det är allvarligt"
0:50 min

Tre av utbildningarna på Högskolan Dalarna, som granskats av Högskoleverket, får kritik för bristande kvalitet. Något som kan resultera i att examensrätten i ämnena kan bli indragna.

Totalt har Högskoleverket granskat 189 utbildningar på 25 universitet och högskolor. Och på Högskolan Dalarna har man alltså granskat medie- och kommunikationsvetenskap samt nationalekonomiutbildningen på både magister och kandidatnivå.

– Det är klart att det är allvarligt att vi har fått kritik för bristande kvalité. Och vi måste nu se vad vi kan göra för att åtgärda det här på ett bra sätt. Det säger Kerstin Öhrn, som är prorektor på Högskolan Dalarna.

Vad har ni gjort för fel?

– Studenternas examensarbeten har inte nått upp till de mål som finns i högskoleförordningen.

Vad gör ni nu?

– Vi måste analysera det här noggrant och sedan måste vi naturligtvis se hur vi kan stärka oss bland handläggare och examinatorer.

Vad händer om ni inte lyckas?

– Då får vi en indragen examensrätt i de här ämnena och då kan vi inte utfärda någon kanditatexamen eller magisterexamen i de ämnena som vi blivit ifrågasatta, säger Kerstin Öhrn.

Högskolan får nu ett år på sig att komma till rätta med bristerna i utbildningarna.

Högskolans utbildning i kulturgeografi får gott betyg i granskningen.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".