Stor osäkerhet kring gymnasievalet i Falun. Foto: Jessica Gow / Scanpix.
BORLÄNGE

Oro bland lärare inför besparingar

"Vi måste bli mer tydliga"
1:11 min

Oron sprider sig bland gymnasielärare i Borlänge inför de stora besparingar som skolan planerar just nu. 25 miljoner kronor ska sparas på gymnasiet redan i år.

Många lärare saknar information om hur just de kommer att drabbas av besparingarna, något som gymnasiechefen i Borlänge, Carin Fredlin, säger är olyckligt:

– Det förstår jag och det måste vi tänka på. Och har vi varit otydliga och skapat otrygghet så måste vi bli än mer tydliga och skapa trygghet i det här, säger Carin Fredlin.

Hela skolsektorn i Borlänge måste spara pengar. Men det är gymnasiet som drabbas hårdast. 25 miljoner ska bort, främst på grund av minskat antal elever.

– Vi ser över alla kostnader vi har, det kan vara läromedel och lokaler. Och sedan handlar det om tjänster också. Och vi kommer se över all personal.

Ingen av Borlänges fem gymnsieskolor kommer att läggas ned. Och inget enskilt program försvinner.

Utan det handlar om att effektivisera verksamheten och att minska på personalen. Frågan är med hur många?

– Det är jättetufft, det var inte riktigt vad jag räknade med när jag fick jobbet. Men jag är säker på att vi kommer lyckas med det här, utan att det påverkar kvalitén i undervisningen, säger Carin Fredlin.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".