Dataspelet World of Warcraft. Foto: Scanpix.
SERIE: DALFOLK

Våldsamma dataspel allt mer populära

"Kul att skjuta folk och se blod"
1:13 min

Mer än 90 procent av alla 9-16-åringar spelar dataspel regelbundet. Det här enligt statistik från Statens medieråd. Och de mest populära spelen präglas av vapen och våld.
Vad tycker DU om våldamma dataspel? Rösta!

Teodor Bou Imad är aktiv i Dalarnas största spelförening, Counterzone, som har 4 500 medlemmar över hela Sverige. Han tror att våldet lockar många unga till att spela.

– Det är väl kul att skjuta folk och se blod. Det är väl det som lockar folk antar jag, säger han.

Men Teodor Bou Imad tror också att spelandet kan hålla unga borta från våld och kriminalitet.

– Det är ju trevligare att folk sitter hemma och spelar än att de är ute och gör skit om dagarna.

Samtidigt finns det forskning som visar att våldsamma dataspel kan leda till aggressivitet och våld. Och Anders Behring Breivik har sagt att han spelade ett av de mest populära dataspelen, World of Warcraft, för att förbereda sig inför terrordåden i Norge.

Även om Teodor inte vill göra någon koppling mellan dataspelen och Anders Behring Breiviks terrordåd, så tror han ändå att spelen kan göra att unga blir mer intresserad av våld och krig.

– Jag har två kompisar som gjorde lumpen för att de hade spelat dataspel. De tyckte att det skulle vara kul att hålla på med det, säger Teodor Bou Imad.

Vad tyckte de om lumpen då?

– Det var väl lite annorlunda i verkligheten. Det var ganska tungt att bära på de där vapnen. Det var inte lika lätt som det var i spelen kanske.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".