Foto:Scanpix.
DALARNA

Företagen måste redovisa utsläpp

1:11 min

Nu ska Dalarnas stora företag få lov att börja kartlägga var de gifter man släpper ut tar vägen. Alla kemikalier som används i företagens produktion ska redovisas var de tar vägen, ut i luften, vattnet, marken eller in i produkterna.

– Vi gör det här för våra barn och barnbarns skull. Det säger Elisabeth Hermansson, som jobbar med tillsyn på miljöenheten på Länsstyrelsen Dalarna, som står bakom kartläggningen.

Vad väller ut i luften ur ståltillverkaren SSAB:s skorstenar i Borlänge , var hamnar kemikalerna som används vid papperstillverkningen på Kvarnsvedens pappersbruk, och vad finns egentligen i Cederoths hudlotion? Det måste företagen nu börja redovisa till Länsstyrelsen.

– Vi vill att de ska ha en klar bil över sin egen hantering, säger Elisabeth Hermansson.

Allt som ett steg i att nå det nationella miljömålet om en giftfri miljö.

– Det är ett av miljömålen som man anser är svårast att nå. Så länge vi inte har mer kunskap om kemikalierna så kommer det att vara omöjligt, säger Elisabeth Hermansson.

På senare år har forskning visat att kemikalierna vi har runt oss ger effekter som kan vara farliga och därför har frågan blivit aktuell.

– Till exempel har man upptäckt att barn i USA har mycket högre halter av flammskyddsmedel i blodet än vad deras mödrar har, det här är ju mycket oroande eftersom barnen precis bara börjat sitt liv, avslutar Elisabeth Hermansson.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista