Carina Sohlin, Ingrid Nilsson och Mia Sundkvist utanför det nedläggningshotade apoteket i Malung. Foto: Johannes Rosendahl/P4 Dalarna.
DALARNA

Apotek kan stängas

1:18 min

Fem apotek i Dalarna riskerar att stängas. Anledningen är bristande lönsamhet för apotek på landsbygden. I Malung-Sälens kommun är samtliga tre apotek nedläggningshotade.

– Det är för djävligt! Vart ska vi ta vägen då? Allt läggs ned, så det blir väl en fäbodvall här till slut, säger Maria Nilsson i Malung.

Det är svårt för mindre apotek att bedriva en lönsam verksamhet. Regeringens mål med mångfald på apoteksmarkanden kommer därför att vara svårt att uppfylla.

– Ett antal av de här glesbygdsapoteken skulle vi vilja lägga ned, säger Andreas Rosenlund, informationschef på Kronans droghandel som driver apoteken i Malung, Lima och Sälen.

Förutom de tre apoteken i Malung- Sälens kommun riskerar apoteket Hjärtat nedläggning i Hedemora och Orsa.

I avtalet med staten är apoteken skyldiga att fram till mars nästa år inte lägga ned apotek, men sedan får apoteken göra vad de vill.

En del av dem kan komma att ersättas med butiker som blir apoteksombud. Eller så kommer de att läggas ned helt och hållet.

– Ja, då flyttar väl alla från Malung. Det bor ju bara pensionärer och sjukskrivna här. Halva Malung går ju på apoteket, säger Mia Sundkvist i Malung.

– Apoteket behövs här i Malung! Jag tycker att det är skit, säger Ingrid Nilsson om nedläggningshotet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista