Sedlar. Foto Scanpix
TILLVÄXTVERKET

Miljonbidrag till Ludvika

1:03 min

Ludvika kommun har fått extra pengar för att satsa på landsbygden. Pengarna, nästan en miljon kronor, kommer från Tillväxtverket och Ludvika är den enda kommunen i Dalarna som fått ett sådant här bidrag.

– Det är jätteroligt att vi fick den här möjligheten och få de här extrapengarna och göra de här extrasatsningarna som vi pratat om, säger Maria Strömkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Ludvika.

Ludvika kommun är den enda dalakommun som utvalts att ingå i Tillväxtverkets satsning "Pilotkommuner för serviceutveckling" under åren 2012 till 2014.

Tillväxtverkets satsning på 15 miljoner riktas till kommuner med områden där den offentliga och privata servicen är gles . Total har tolv kommuner/kommungrupperingar fått pengar, men Ludvika är den ende kommunen i Dalarna som fått pengar.

De ges möjlighet att arbeta konkret med samordnade servicelösningar.

Vad ska ni göra med pengarna?

– Vi ska anställa en person som jobbar strategiskt med servicen på landsbygden, säger Maria Strömkvist, och fortsätter:

– Vi har ju en vision i kommunen med befolkningstillväxt och tillväxt i företagen och då krävs det att det finns service på landsbygden. Så på längre sikt ska det finnas underlag för den service man behöver i ett samhälle.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista