1 av 2
Foto: Kerstin Edquist.
2 av 2
Malin Pettersson Lindgren. Foto: Kerstin Edquist.
SERIE: DALFOLK

Antalet mjölkbönder minskar i Dalarna

1:22 min

Antalet mjölkbönder i Dalarna har minskat till en tredjedel på tio år. Och förra året producerades 26 miljoner färre liter mjölk än för tio år sedan. Ett lågt mjölkpris och konkurrens från andra länder har gjort att många bönder tvingats lägga ner.

Till Malin Pettersson Lindgrens gård i Evertsberg har det just kommit 32 nya mjölkkor.

Trots att fler och fler mjölkbönder i Dalarna lägger ner har Malin Pettersson Lindgren och hennes man bestämt sig för att satsa.

– Eftersom det är så pass osäkert behöver man ha ganska många djur. Det är svårt att veta exakt vad mjölkpriset kommer att vara i framtiden, säger Malin Pettersson Lindgren.

Även om vi fortfarande föredrar svensk mjölk i butikerna, så är det ofta som ost, yoghurt och färdigmat innehåller billig mjölk från andra länder. Och det gör att priset på mjölken hålls nere.

– Mjölk kostar ju inte mycket. Det är ju nästan billigare med läskedryck. Så den här lågprismaten har ju sitt pris. Att man får lägga ner gårdar är en konsekvens av det, säger Malin Pettersson Lindgren.

Så när Malin Pettersson Lindgren skulle renovera ladugården fanns det bara två vägar att gå. Storsatsa eller lägga ner. För det är svårt för dalabönderna att klara sig med ett fåtal kor, säger hon.

– Det är ju färre gårdar och så blir de större. Det är så det kommer att se ut. Det finns inget annat alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista