Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.
DALARNA

"Risk att fler apotek försvinner"

1:13 min

Fem privata glesbygdsapotek i Dalarna, varav tre i Malung-Sälen, hotas av nedläggning om inte staten går in med mer pengar. Överhängande risk att fler apotek försvinner, säger Kurt Kvarnström, socialdemokratisk dalariksdagsman.

Kenneth Johansson, centerpartist från Falun, är ordförande i socialutskottet i riksdagen, och han försvarar privatiseringarna inom apotekssektorn:

– Vi har fått hundratals nya apotek även på mindre orter. Om vi pratar i dalatermer; Insjön, ett apotek som är privatägt som aldrig kommit till om vi haft monopolet kvar.

– När det gäller de nedläggningshotade, så ska glesbygdsapoteken vara kvar. Vi ska ha en fortsatt läkemedelsförsörjning i hela landet, säger Kenneth Johansson.

Kurt Kvarström är socialdemokratisk dalariksdagsman tror att det är stor risk att fler apotek försvinner:

– Risken är överhängande och det är ju det vi ser signalerna på nu, och i grunden tycker jag att hela privatiseringinslaget i en sådan viktig samhällsfunktion är felaktig.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista