1 av 2
Carl Ström, regionchef på Svenskt näringsliv. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg
2 av 2
Jonas Larsson, miljöchef SSAB. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg
Miljö

Företag positiva till kemikalieredovisning

1:23 min

Det är bra att länets stora företag ska få lov att redovisa sina kemikalieutsläpp till Länsstyrelsen, det tycker organisationen Svenska Näringsliv i länet. Men dom hoppas samtidigt att det inte ska leda till för mycket administration och dyra kostnader för företagen.

– Det är ganska naturligt tycker jag att man redovisar sin kemikalieanvändning, alla vill vi ju att det ska vara så lite kemikalier i omlopp som möjligt. Sen får man ju se upp så man inte ställer krav så att företag hindras i sin verksamhet, och att kraven inte leder till en förbättrad miljö och istället bara mer administration, säger Carl Ström som är regionchef för Svenskt näringsliv i Dalarna.

Det var igår som Länsstyrelsen gick ut och berättade att länets 200 största företag som bedriver någon typ av miljöskadlig verksamhet måste börja redovisa vart kemikalierna som dom använder tar vägen. Ett av företagen som berörs är ståltillverkaren SSAB.

– Här i Borlänge så använder vi 1400 kemikalier, vi har koll på alla dom. Så jag räknar med att vi sitter på det underlag som behövs, säger Jonas Larsson som är miljöchef på SSAB.

Men Carl Ström på Svenskt Näringsliv tror att det kan finnas företag som inte har samma koll.

– Det varierar ju så klart från företag till företag, dom flesta större företag tror jag har bra koll, sen finns det kanske några mindre som inte har samma kunskap, säger han.

Men på SSAB menar Jonas Larsson att där vet dom redan vart kemikalierna hamnar. Till exempel berättar han att en del går ut i Dalälven som rinner genom fabriksområdet.

– En del av kemikalierna följer med vatten ut genom våra vattenreningsanläggningar, men där har vi ju det väldigt hårt reglerat.

Men hur känns det att ni ändå släpper ut massa kemikalier i naturen?

– Det är ju något vi vill undvika så långt det går, säger Jonas Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista