1 av 2
Dalen-Hökolsberget. Foto: Sandra Björk.
2 av 2
Pia Söderström. Foto: Sandra Björk.
RÄTTVIK

Nu invigs Dalen-Hökolsberget

1:20 min

Rättviks kommun har bildat ett kommunalt naturreservat. I morgon invigs det hela med bland annat hornblås och tipspromenad.

Det nya naturreservatet, Dalen-Hökolsberget, är 50 hektar stort och ligger i Lerdal. Det är Rättviks andra kommunala naturreservat och det som finns sedan tidigare är Amtjärnsbrottet

Det är inte alla naturreservat som får en invigning. Men för Pia Söderström, som är natur- och miljösamordnare, var det ingen tvekan på om Dalen-Hökolsberget skulle få det.

– Det här är verkligen ett tätortsnära naturreservat och det har stora värden både för de som bor här och besökare. Skolorna har utflykter hit, det finns mulleverksamhet, man har också haft bröllop, teater och konserter här, säger hon.

Diskussioner om att göra naturreservat av området har funnits sedan i mitten av nittiotalet. 2010 togs beslutet och sedan dess har kommunen köpt ut markägarna. Sista steget är nu invigningen på söndag som kommer att bjuda på hornblåsare, tal, tipspromenad och korvgrillning.

– Jag hoppas att det blir en dag där alla trivs, både ung och gammal. Och att man får en känsla för området och kommer tillbaka hit, säger Pia Söderström.

Sandra Björk
sandra.bjork@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista