Ingen Bragetstrejk, konstaterar spelarfackets ombud Mikael Eklund. Foto: Martin Eriksson.
Fotboll

Ingen spelarstrejk i IK Brage

1:06 min

Den spelarstrejk som hotade i Fotbollsallsvenskan och Superettan, bl a i IK Brage, avvärjdes idag. Spelarna krav om bättre ersättningar vid skada har delvis uppfyllts.

Därmed blir det match som planerats i morgon på Domnarvsvallen mellan IK Brage och Ljungskile SK i Superettan.

Konflikten har främst gällt låga ersättningar när en spelare är skadad.

Bragespelaren Mikael Eklund har en tioårig elitkarriär bakom sig och han har varit långtidsskadad utan ett par perioder.

- Vi har en kort karriär och behöver rimlig ersättning när vi är skadade, säger han.

Det nya kollektivavtalet mellan Svensk elitfotboll (Sef) och Spelarföreningen (SFS) är på 3,5 år och omfattar spelare i allsvenskan och superettan.

Exakt hur mycket av sina krav som Spelarföreningen fått igenom är oklart. Enligt uppgifter till fotbollskanalen.se höjs taket för ersättning vid arbetsskada från som högst 27 500 per månad till maximalt 52 500 kronor.

– Vi har skapat förutsättningar för en bra trygghet för svenska fotbollsspelare i framtiden till gagn för både spelarna och fotbollen. Avtalet innehåller både etablerade och nya lösningar. För lösningar som är delvis nya vidtar ett gemensamt arbete för att utveckla på bästa sätt, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen, i ett pressmeddelande.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista