FILM I DALARNA

Gamla historier blir nya

1:19 min

Historier från förr får nu nytt liv igen tack vare Film i Dalarnas senaste projekt "Vill du lyssna". Projektet syftar till att ge äldre personer möjlighet att berätta sin egen livs historia. En av de utvalda är 83-åriga Gunnel Gustavsson från Smedjebacken.

Film i Dalarna har fått pengar av Kulturrådet för projektet "Vill du lyssna". Pengar som ska räcka till inspelning av femtio filmer där huvudpersonerna kommer från Smedjebacken och Ludvika.

83-åriga Gunnel Gustavsson från Smedjebacken är en av de utvalda och hon tycker det är bra att gamla människor får berätta sina livshistorier.

– Jag tror de yngre idag inte vet någonting om hur det var förr, säger Gunnel Gustavsson.

Gunnel Gustavsson avslöjar att hon har mycket att berätta om i filmerna. Bland annat om hennes stora intresse för musik.

– Jag hade en gramofon och jag samlade tioöringar för att få råd att köpa skivor, berättar Gunnel Gustavsson.

Tre personer kommer att jobba med projektet som redan har påbörjats på äldreboendena i Smedjebacken.

Efter Gunnel Gustavssons film så väntar inspelning av tjugofyra till innan det är dags för filmteamet att dra vidare till Ludvika. Där väntar inspelning av ytterligare tjugofem filmer.

När filmerna är färdiga är det sedan upp till huvudrollsinnehavarna att bestämma om och när filmerna får visas upp. Men förhoppningen är att de kommer att visas på många platser.