1 av 2
Sopor. Foto: Frida Garpedal/P4 Dalarna.
2 av 2
Tjänstemännen som arbetat med avfallsplanen. Foto: Frida Garpedal/P4 Dalarna
Miljö

Sopberget måste krympa

1:21 min

Dalfolket måste bli bättre på att sopsortera och att slänga mindre. Det är i alla fall syftet med den avfallsplan som alla dalarnas 15 kommuner ska anta. Detta som en del i att nå dom nationella miljömålen.

Annika Persson på miljökontoret i Mora/Orsa och Magnus Fridolfsson på Länstyrelsens miljöenhet har varit med och tagit fram planen.

--Den stora utmaningen är hur vi ska få avfallsmängderna att minska. Det är allt från att försöka minska all mat som slängs till att få en bättre sortering och återandvända mer, säger Annika Persson.

På tio år har mängden hushållsavfall ökat med 15 procent, i snitt slänger varje svensk nästan ett halvt ton sopor om året.

Ändå så återvinns mer än hälften av våra sopor idag, men den mängden måste öka. Det är något som Magnus Fridolfsson håller med om:

--Vi måste göra återvinningen enklare och hjälpa konsumenten att bli av med sitt avfall på ett enkelt och smidigt sätt, säger Magnus.

Men det kräver också att individen själv tar ansvar och slänger rätt saker på rätt plats. Till exempel papper på återvinningsstationen och grovsopor som elektronik och bräder på en återvinningscentral. Men resor till återvinningsstationer och återvinningscentraler sker oftast med bil.

Tar inte bilåkningen ut dom positiva effekterna av återvinningen?

--Nej, så är det inte. Man har visat att man sparar väldigt mycket engergi på att återvinna det material som finns i avfallet, svarar Magnus Fridolfsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista