Dödsmisshandeln i Ludvika. Foto: Torbjörn Wåhlin.
Ludvika

Dödsmisshandeln upp i Hovrätten

1:06 min

I dag inleds förhandlingar vid Svea Hovrätt när det gäller dödsmisshandeln av en 44-årig man i Ludvika i december i fjol. Åklagaren kräver att den 23-årige man som Falu Tingsrätt dömt till tre års fängelse får ett betydligt längre fängelsestraff.

Ett annat krav är att den medåtalade 18-åring som friades också döms till fängelse.

44-åringen och två kompisar till honom blev den aktuella kvällen slagna till marken och 44-åringen avled av sina skador.

23-åringen fälldes av Falu Tingsrätt för grov misshandel i tre fall och grovt vållande till annans död. Åklagaren anser till skillnad från rätten att 23-åringen tillsammans med den unge medåtalade också sparkat 44-åringen när han låg medvetslös. Och straffvärdet för 23-åringens brott är sju års fängelse, enligt åklagaren.

Försvarsadvokaten yrkar däremot på att åtalet ogillas, i andra hand att fängelsestraffet sätts ned väsentligt och att tingsrättens beslut om utvisning undanröjs.

Och den 18-åring som friats av tingsrätten har enligt åklagaren gjort sig skyldig till brott där straffvärdet är sex års fängelse, men där fängelsestraffet kan stanna vid tre år med hänsyn till den unga åldern.

I dag tas alltså målet upp i Svea Hovrätt. Och det blir fyra förhandlingsdagar med avslut den 28 maj.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista