Lassi Karonen. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
INFÖR OS

Mätare i magen ska hjälpa Karonen

1:16 min

I jakten på en OS-medalj har roddaren Lassi Karonen tagit hjälp av den senaste tekniken. Via en liten inopererad blodsockermätare har han fått viktiga svar på när han ska äta för att få ut det mesta av sin träning.

– Den såg ut som en liten puck, några centimeter i diameter bara. Den hade en liten tråd som stacks in i magen, säger Lassi Karonen och skrattar lite.

I jakten på OS-medaljer är alla detaljer viktiga. Under en veckas träningsläger registrerade mätaren blodsockervärdena, samtidigt som Lassi Karonen själv skrev ned hur mycket han åt och när han tränade.

– När all information lagts ihop visade det sig att Lassi åt för lite på kvällarna, berättar tränaren Per "Pliggen" Andersson.

– Vi såg att värdena sjönk ned så pass mycket att han började bryta ned sin muskulatur under natten. Då gjorde vi en förändring och lade till mer mat på kvällarna. Ett kvällsmål var nyckeln.

För blodsockertesterna har gjort Lassi Karonen ännu starkare och piggare, och framförallt återhämtar han sig snabbare, vilket kan behövas med tanke på den enorma träningsmängden.

– Jag tränar ju 800 timmar på ett år, ungefär, säger Lassi Karonen.

– Med tanke på att det är så pass jämnt i den absoluta toppen kan sådana här detaljer spela stor roll, säger tränaren Per "Pliggen" Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista