Foto: Tobias Röstlund/Scanpix.
TINGSRÄTTEN

Döms för narkotikaaffärer på nätet

1:16 min

För första gången har en person dömts för att ha drivit en webbsida på nätet där narkotikaaffärer har gjorts upp. Det är en 27-årig man från Dalarna som har dömts i dag av Attunda tingsrätt i Sollentuna.

27-åringen har startat och drivit en hemsida på internet där säljare och köpare av droger har kunnat mötas. Som mest hade sidan nästan 3000 medlemmar.

Säljarna kunde annonsera ut sina varor, till exempel "just nu kostar 5 gram amfetamin 1000 kronor".

Samtidigt kunde olika köpare rekommendera säljare till varandra på webbsidan, säljare som dom ansåg som säkra. Köparna kunde också få rabatt om de köpte stora mängder narkotika.

27-åringen själv har hävdat att han bara ville skapa ett forum på nätet där drogliberala kunde träffas och prat. Han skulle själv inte tjänat några pengar på hemsidan, men att han också tappade kontrollen över den.

Men det tror inte tingsrätten på som menar att huvudsyftet med hemsidan har varit att göra det lättare för säljare och köpare av narkotika att göra affärer.

Mannen döms till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.

Det är första gången i svensk rättshistoria som någon har dömts för narkotikabrott av den anledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista