TINGSRÄTTEN

Petzäll fälld för narkotikabrott

Riksdagsledamoten William Petzäll, som sitter som politisk vilde på Dalabänken, fälls för ringa narkotikabrott av Varbergs tingsrätt. Han döms till 30 dagsböter, totalt 17 000 kronor.

Den avhoppade Sverigedemokraten William Petzäll gjorde ett urinprov  i januari i år och enligt domen så hittades tre otillåtna och narkotikaklassade substanser i provet, bland annat morfin. 

Själv nekar han till brott och hävdar att han fått substanserna utskrivna i samband med att han vårdats för missbruk. Delar av åtalet som gäller två utskrivna substanser har ogillats.

Enligt domen från Varbergs tingsrätt har William Petzäll själv inga minnen från händelsen.

William Petzäll skriver på sin Facebooksida att han kommer att överklaga domen.

Trots domen kommer William Petzäll har kvar sin plats i riksdagen.

-Reglerna för uteslutande kräver att det ska vara två års fängelse, straffskalan för ringa narkotikabrott är på högst sex månaders fängelse, säger Anders Norin, biträdande kammarsekreterare vid Sveriges riksdag.

Ledamöterna i riksdagen sitter på personliga mandat som bara kan fråntas dem av en domstol om de begått brott och, enligt regeringsformen, visat sig "uppenbart olämplig för uppdraget".

-Det är den domstol som prövar brottet som även prövar frågan om skiljande från uppdraget i riksdagen. I det här fallet blev det inte aktuellt.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista