Hedemora gör polisens jobb

1:18 min

Hedemora kommun blir först i landet med att utföra arbetsuppgifter åt polisen. I en ny gemensam reception kommer kommunal personal till exempel lämna ut pass.

– Vi ska kunna ta emot hittegods, lämna ut pass och lite av varje, säger Ulf Hansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Hedemora.

Det kommer att handla om enklare polisiära uppgifter som hittegods till exempel.

– Vi får bättre öppettider för våra medborgare som har polisiära ärenden av enklare sort. Och det tycker jag är bra, säger Ulf Hansson.

Unikt samarbete

Att någon annan än polismydigheten gör så här är helt unikt. Men Kammarkolllegiet har gett klartecken.

– Vi har inte haft möjligheter att hålla en tillräckligt hög service. Det har blivit några dagar i veckan och det tycker vi inte är tillräckligt. Genom att det finns juridiska möjligheter nu att köpa tjänsten av kommunen så har vi utnyttjat den möjligheten, säger länspolismästare Sten-Olov Hellberg.

Att det skulle vara ett misslyckande för polisen att de inte själva klarar av att upprätthålla servicen håller länspolismästaren inte med om:

– Tvärtom! Det här är en utveckling av samverkan mellan polis och kommun och den ska vi fortsätta med.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista