1 av 2
Snickaren Lotta Jepsen. Foto: Kerstin Edquist/Sveriges Radio.
2 av 2
Undersköterskan Roger Karlsson. Foto: Kerstin Edquist/Sveriges Radio.
Dalfolk

Kvinna eller man - kön styr yrkesval

1:30 min

Vad vi jobbar med i Dalarna beror till stor del på vilket kön vi har. 87 procent av vård- och omsorgspersonalen är kvinnor, medan bara 3 procent av Dalarnas byggnadsarbetare är kvinnor. Tråkigt, tycker snickaren Lotta Jepsen och undersköterskan Roger Karlsson.

Lotta Jepsen åker upp i bygghissen vid det stora vårdbygget i Falun. Hon ska sätta upp gipsväggar. På hennes arbetsplats jobbar över 100 män, men bara fyra kvinnor.

– Det är väl könsrollerna som styr. Tjejer blir frisörer, killar blir snickare. Killar spelar hockey, tjejer spelar fotboll, säger Lotta Jepsen.

Vi förflyttar oss till Bäckaskogens sjukhem i Vansbro. Där står undersköterskan Roger Karlsson och plockar med disken.

– Vi är bara två killar på den här avdelningen och i nästan hela huset. Det finns inga mer. Och det är rätt så mycket folk som jobbar här, säger Roger Karlsson.

Roger Karlsson tror att anledningen till att det är så få män inom vården, och då särskilt äldrevården, är att män bryr sig mer än kvinnor om status och lön. Lönen inom vården är alldeles för dålig.

– Jag ser ju på mina kompisar som har andra jobb. Det är stor skillnad. Det måste komma in fler män inom vården, då kanske lönerna stiger, säger Roger Karlsson.

På bygget i Falun hoppas Lotta Jepsen tvärtom att det ska komma fler kvinnor.

– Jag tror att det behövs blandat för att det ska bli bättre stämning på arbetsplatsen. Det är som någon kille har sagt: "det är skönt att det kommer en tjej så att man slipper höra det vanliga snusktugget".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista