Foto: Scanpix.
DALARNA

Torrkokning källan till många bränder

"Många dödsbränder startar med torrkokning"
1:10 min

Torrkokning orsakar onödigt många bränder. Det säger Joel Peclard på räddningstjänsten Dalamitt, som haft ovanligt många utryckningar första kvartalet i år.

I till exempel Borlänge ökade antalet brand i byggnad från 14 i fjol till 25 i år, och i många fall var orsaken en bortglömd kastrull.

Det här skulle inte hända om spisarna utvecklades, säger Joel Peclard brandingenjör på Räddningstjänsten Dala Mitt.

– Spistillverkare måste bygga in säkerheten i spisen, säger Joel Peclard.

Torrkokning innebär att innehållet i en kastrull antänds på grund av för hög värme från spisen som inte slagits av. Elden sprider sig till fläkten och därifrån vidare ut i huset eller lägenheten.

Men det är inte bara elden som är farlig, säger Joel Peclard.

– I princip kan man omkomna av gasen från det som ligger i kastrullen, säger brandingenjören Joel Peclard.

Vanligast är att äldre människor och personer med någon form av handikapp glömmer bort att stänga av spisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".