Arkivfoto: Stockholmspolisen.
Borlänge

Borlängebor häktade i dopningshärva

Fem personer från Borlänge sitter häktade misstänkta för en stor dopnings- och narkotikahärva. Totalt har 13 män häktats misstänkta för att ha smugglat in och sålt förbjudna preparat för över 30 miljoner kronor.

Det var i tisdags förra veckan som ett 50-tal tulltjänstemän och ett 30-tal poliser slog till i Dalarna, Skåne och Stockholm.

- I samband med de tillslagen gjorde vi stora beslag av både dopningsmedel och narkotika, säger Jesper Liedholm på Tullverket.

– Det är väldigt mycket. Det är inte överblickbart i dagsläget och ligger väl i närheten av det största som gjorts i landet. Det är flera miljoner enheter, säger Kim Andrews, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm och förundersökningsledare i ärendet.

Nu är 13 män häktade, varav tolv häktades i Stockholms tingsrätt i fredags förra veckan. Bland misstankarna finns grovt dopningsbrott och grovt narkotikabrott.

Sannolikt har dopningsmedlen och de narkotikaklassade tabletterna sitt ursprung i Kina, Indien och Pakistan.

Av dem som häktades i Stockholm har fyra dömts tidigare. Bland domarna finns bland annat dopningsbrott, narkotikabrott, vapenbrott, smugglingsbrott och bokföringsbrott men också enklare trafikbrott.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Fakta: Summor, Tider och misstänkta

  • Totalt sitter 13 män häktade i den stora dopningsmedel- och narkotikahärvan.
  • Enligt åklagaren har brottsligheten pågått mellan januari 2009 och den 8 maj 2012.
  • Försäljningen av preparaten ska ha skett via olika internetsidor och ska enligt åklagaren ha inbringat över 30 miljoner kronor.
  • Tolv av dem häktades fredagen den 11 maj i Stockholms tingsrätt.
  • Den äldste av dem är född 1970 och de två yngsta 1988.
  • De är folkbokförda på adresser i Skåne, Västra Götaland, Dalarna och i Stockholmsområdet.
  • Åtta av dem är tidigare ostraffade.
  • De fyra övriga har bland annat dömts för bokföringsbrott, varusmuggling, dopningsbrott, narkotikabrott, vapenbrott, medhjälp till grovt narkotikabrott och grov smuggling.

 Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista