1 av 2
2 av 2
Sten-Rune Lundin. Foto: Johannes Rosendahl.
LÄNSSTYRELSEN DALARNA

Dalarnas landsbygd får 1,4 miljarder

1:14 min

1,4 miljarder från EU ska fördelas ut till Dalarnas landsbygd. Och nu vill Länsstyrelsen Dalarna ha in idéer kring hur pengarna ska användas.

– Om man tittar på summor det handlar om så är det ungefär 200 miljoner om året, och det ska ju ha en prioritering och det ska ha rätt prioritering. Och rätt prioritering är ju utifrån vad Dalarnas landsbygdsbefolkning tycker är rätt, det är inget som vi på länsstyrelsen kan koka ihop.

I juni håller länsstyrelsen och Region Dalarna i ett stort möte i Vansbro. Flera hundra inbjudna från olika organisationer ska komma med sina idéer.

Det blir startskottet för det nya landsbygdsprogrammet som ska dela ut 200 miljoner om året till 2020.

– Det är många frågor kring boende och möjligheten att vara företagare på landsbygden, och hur det ska gå till vet ju de bäst som har företag på landsbygden.

Kan vad som helst få hjälp av pengarna?

– Nej inte vad som helst. Det ska ligga inom en ram som fastställs på EU-nivå och nationell nivå.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Landsbygdsprogrammet

Att utveckla landsbygden i Sverige är en del i EU:s gemensamma jordbrukspolitik. I alla Sveriges län pågår arbete med att stärka landsbygden. Mellan år 2007 och 2013 fick Dalarna runt 1,4 miljarder kronor till landsbygdsutveckling från EU. Den nya perioden sträcker sig mellan 2014 och 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista