Foto: Scanpix.
DALARNA

Fler lediga jobb efter momssänkning

"Tydlig förändring"
0:58 min

Det har gått fem månader sedan restaurangmomsen sänktes vid årsskiftet. Det skulle ge fler jobb i branschen. Men har det blivit så? Ja, det hävdar i alla fall moderate riksdgasmannen Carl-Oscar Bohlin från Borlänge.

– Undersökningar visar att trots att vi har en sviktande konjunktur och arbetsmarknad i övrigt, så har antalet lediga platser totalt i riket inom restaurangnäringen ökat med 25 procent, och det är många som drar slutsatsen att det här är en konsekvens av momssänkningen helt enkelt, säger Carl-Oscar Bohlin.

Men, enligt hotell- och restaurangfacket så har antalet arbetslösa i deras a-kassa ökat.

– Det är siffror jag inte känner till men man kan tydligt konstatera av statistiken som presenteras från SCB (Statistiska Centralbyrån) att totalt sett så är det 25 procent fler utannonserade platser än förra året.

Men ändå inte så lätt att få jobb?

– Nej uppenbarligen inte, men tittar man exempelvis på Falun så finns det 25 lediga jobb inom hotell- och restaurangbranschen och den siffran förra året var åtta lediga jobb. Så det är en tydlig förändring måste man säga, säger Carl-Oscar Bohlin.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".