1 av 2
Bygget vid Falu lasarett. Foto: Eva Larsen.
2 av 2
Christer Nyström. Foto: Eva Larsen.
FALUN

Byggstrejk försvårar nybygge

1:24 min

Byggstrejken är nu inne på sin fjärde vecka. Och sedan i slutet av april står delar av bygget med de nya vårdplatserna vid Falu lasarett stilla. Det blir krisigt om strejken fortsätter, säger projektchef Christer Nyström.

Just nu arbetar cirka 40 snickare och en del betongarbetare med det nya vårdblocket.

Men inne i lokalerna måste snickarna vänta med att helt sätta upp mellanväggar till rum och korridorer, tills rörmokarna har installerat de rör som krävs.

– Det blir stopp och snickarna får göra något annat, säger Christer Nyström.

Totalt i landet är det 2 000 rörmokare och plåtslagare, som omfattas av strejken, och idag pågår förhandlingar mellan Byggnads och arbetsgivarna tillsammans med medlare.

Om parterna inte lyckas komma överens går ytterligare 850 av Byggnads medlemmar ut i strejk i morgon.

Arbetsgivarna har också varslat om lockout för Byggnads medlemmar på 100 företag, med start på onsdag. Byggnads har i sin tur lagt ett spegelvarsel om strejk på samma företag med start på torsdag.

– Arbetena kommer att stanna av vid Falu lasarett, i alla fall invändigt, om strejken fortsätter, säger Christer Nyström.

Nästa sommar ska det finnas 140 vårdplatser här och då flyttar kirurgkliniken och kvinnokliniken in i nya lokaler. Men om strejken blir långvarig kan tidplanen komma att spräckas. Och kanske är då de nya lokalerna först inflyttningsklara till hösten 2013.

Eva Larsen
eva.larsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista