Foto: Sandra Björk.
Mora

77-årig man dog i flygkrasch i Vinäs

1:07 min

En 77-årig man från Göteborg omkom vid en flygolycka i Vinäs i Mora tidigare idag. Det var ett mindre plan som råkat i spinn, och störtade i en trädgård mitt i ett bostadsområde.

Olyckan inträffade vid tolv-tiden idag.

Det var ett så kallat ultralätt plan, som flögs av en 77-årig man från Göteborgstrakten, som störtade på villatomten. Piloten klämdes fast vid olyckan, och avled av sina skador.

– Det är ingen mer person som skadats, mer än piloten som avlidit. Och vad gäller skador på byggnader så finns det inga, däremot har det läckt ut flygbränsle. Men när vi kom fram så säkrade vi upp olycksplatsen genom att lägga ut skum. Det säger Johan Szymanski, insatsledare i Mora.

De närmare omständigheterna kring olyckan är ännu inte kända, och nu ska Motorflygförbundet KSAK försöka utreda vad som orsakade olyckan.

– Vi kommer att resa upp till haveriplatsen och undersöka vraket, säger Tomas Backman, inspektör inriktad på ultralätta plan som detta, till TT.

En obduktion kommer också ge svar på om piloten drabbats av någon skada som kan ha legat bakom kraschen.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

UL-flygplan

Ett ultralätt flygplan är en enkel, ofta ensitsig, flygplanstyp. "UL-flygplan" är en vanlig förkortning.

De svenska kriterierna för ultralätta flygplan är att de måste väga under 450 kg och ha en möjlig lägsta hastighet under 65 km/h.

I Sverige finns drygt 1 000 piloter som flyger UL-flygplan. Antalet UL-flygplan som används i Sverige är cirka 300 stycken.

Källa: KSAK och Nationalencyklopedien (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista