1 av 2
Gruva. Foto: Chris Maddaloni/Scanpix.
2 av 2
Nathalie Bergström. Foto: Martin Eriksson.
GARPENBERG

Stort intresse för att jobba i gruvorna

1:24 min

Gruvnäringen skriker efter arbetskraft just nu, och intresset för att jobba i gruvorna är stort. Söktrycket till den nya bergarbetarutbildningen i Garpenberg har varit högt, med över 150 sökande till de 25 platserna.

– Jag hoppas få jobba som bergarbetare framöver. Det säger 25-åriga Nathalie Bergström, en av dem som vill komma in på utbildningen och sedan få arbete i gruvan i Garpenberg.

– Jag har redan varit där fem veckor på praktik, och även om det är lite krävande arbete så trivs jag där nere.

Att det verkar finnas ett stort intresse av att bli gruvarbetare, det har rektorn för Vuxenutbildningen i Hedemora, Håkan Frenell, fått svart på vitt på sistone.

– Det är jättehård konkurrens om att få gå de här utbildningarna, så är det, säger han.

Den yrkeshögskoleutbildning som startar till hösten har alltså haft nästan fem sökande per plats, och parallellt med den kommer en arbetsmarknadsutbildning dras igång i samarbete med Arbetsförmedlingen.

– Det känns jättepositivt att få jobba med det här, särskilt med tanke på alla varsel som varit på sistone i Hedemora. En gruva flyttar man inte på, och det känns säkert, säger Håkan Frenell.

Och för Nathalie Bergström blir det nu en tids väntan innan hon får besked om hon blivit antagen eller inte. Sommarjobbet i gruvan är redan klart.

– Då ska jag åka runt och reparera, installera, bygga väggar och sådant roligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista