1 av 2
Foto: Kerstin Edquist.
2 av 2
Joel Holmdahl. Foto: Kerstin Edquist.
DALFOLK

En av tre drömmer om att bo på landet

"Inte gångbart att flytta ut på landet"
1:22 min

Var tredje person i Dalarna drömmer om att bo på landet, enligt en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling. Men samtidigt minskar befolkningen på landsbygden i länet. Det är inte lätt att överleva på landet, säger småbonden Joel Holmdahl.

På gården utanför Grängesberg har Joel Holmdahl tolv kilometer till busshållplatsen och en kilometer till närmsta granne.

– Man ser faktiskt inte spår av civilisation någonstans. Det finns en vindsnurra, annars finns det inte ett hustak så långt man kan se. Det är bara natur och skogsskövling.


Trött på miljöförstöring
Efter tolv år i stan bestämde sig Joel Holmdahl för att flytta tillbaka till sina föräldrar i Bergslagen. Han var trött på samhällets beroende av olja och miljöförstöring och bestämde sig för att jobba med en hållbar matproduktion.

Men att klara sig på småskalig matproduktion visade sig vara ganska svårt.

– Som läget är idag är det inte gångbart att flytta ut på landet. Då ska man bli storbonde eller jätteskogsägare.


Ångrar inte flytten
Men i och med att landsbygden har blivit alltmer glesbefolkad har det också skapats nya problem för dem som är kvar.

– Nu lade akutsjukvården ner i Ludvika. Jag vet inte hur långt vi har till en akutmottagning idag. Allting blir bara längre och längre bort ju mer man nedmonterar. Så det gör ju inte saken lättare.

Men trots alla svårigheter så ångrar inte Joel att han flyttade ut på landet.

– I förhållande till att jobba på kontor. Att gå ut på morgonkvisten och ställa sig och spana ut över vidderna vid Finngården Rikkenstorp. Det blir lite naturromantik över det. Så är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".