1 av 6
Barns drömmar om hur en stad ska se ut. Foto: Johannes Rosendahl.
2 av 6
"Det här vill jag ha på min gård..."Foto: Johannes Rosendahl.
3 av 6
Fler förslag från barnen. Foto: Johannes Rosendahl.
4 av 6
Foto: Johannes Rosendahl.
5 av 6
Unni Öhman, Hållbar utveckling i Borlänge. Foto: Johannes Rosendahl.
6 av 6
Eddie Calmborg, Dhafen Abdi och Awyar Dewari har haft synpunkter på Borlänges utformning. Foto: Johannes Rosendahl.
BORLÄNGE

Tar hjälp av barnen att utforma staden

1:09 min

I Borlänge får barn och ungdomar vara med och planera gator och torg. Kommunen deltar i ett projekt som Trafikverket och Boverket driver på uppdrag av regeringen.

– För att få ett bra underlag för hur vi vill skapa staden så är det viktigt att vi får medborgarnas synpunkter. Det är inte alltid så att vi vuxna vet hur barn tänker. Det är barn som finns här och nu som vet hur man upplever det som barn. Det är de synpunkterna som vi vill ha, säger Unni Öhman, samordnare för arbetet med hållbar utveckling på Borlänge kommun.

Eleverna på Nygårdsskolan och Maserskolan har fått komma med konkreta förslag på hur de vill att det ska se ut på till exempel Jakobsgårdarna och sportfältet. De har gjort modeller och teckningar med sina drömmars stad.

Några av barnen sa tidigt att det borde vara blommor och saker för små barn på Jaxtorget. Det skulle göra så att mammorna ville vara på torget.

– Det kommer att finnas på torget som är färdigritat nu och ligger i startgroparna. Ett konkret resultat där det varit oerhört värdefullt att få med barnens synpunkter, säger Unni Öhman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista