Foto: Kerstin Edquist.
DALFOLK

Antal ensamkommande flyktingbarn ökar

"De vill inte att vi ska vara här"
1:24 min

Alla Dalarnas kommuner utom Borlänge och Vansbro har nu boenden för ensamkommande flyktingbarn. Sammanlagt finns det 145 platser, men troligen kommer det att behövas fler. För antalet flyktingbarn ökar snabbt.

Edris Teymori från Afghanistan hamnade, efter flera månaders resa i olika lastbilar, i Rättvik.

– De första sex-sju månaderna som jag var här mådde jag jättedåligt. Jag kunde inte sova alls. Man är inte van, man kan inget språk, man vet inte vilken väg man ska ta. Sen kommer språket och då blir det lättare och lättare. Nu är jag helt van här.

Ja, nu gillar Edris Teymori sin hemort. Men han tycker att det ibland har varit svårt att få kontakt med Rättviksborna.

– Folk är inte så vana vid utländska killar. Det blir så att man känner sig utanför. De vill inte att vi ska vara här, att det är inte vår plats. Så känns det.

Av de ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige får två av tre stanna. Edris Teymori har fått sitt uppehållstillstånd. Nu går han på gymnasiet och i framtiden hoppas han att han kan få jobb som bilmekaniker. Och då gärna i Rättvik.

– Om jag skulle välja så skulle jag inte åka från Rättvik. Men livet är lite konstigt, man vet inte var man hamnar imorgon, säger Edris Teymori.

Fakta

Asylansökningar från ensamkommande barn och ungdomar:

2012 - 3100 (prognos)

2011 - 2657

2010 - 2393

2009 - 2250

2008 - 1510

2007 - 1264

2006 - 816

2005 - 398

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".