1 av 2
Mora Folkhögskola. Foto: Sandra Björk.
2 av 2
Kerstin Gatu och Kjell Westerdahl. Foto: Sandra Björk.
MORA FOLKHÖGSKOLA

Bygger webbportal för funktionshindrade

"Viktigt att man har kunskap"
1:00 min

Mora folkhögskola ska representera Sverige i ett EU-projekt. Tillsammans med sju länder ska de bygga upp en webbportal för personer med funktionsnedsättning.

Tanken är att webbportalen ska rikta sig till personer med funktionsnedsättning och de personer som finns i deras omgivning, så som volontärer, vårdare, anhöriga och assistenter.

Det ska vara en plats där man ska utbyta kunskap mellan länderna.

– Det är väldigt viktigt att man har kunskap när man ska stödja personer med funktionshinder och med den här webbportalen ska vi dela kunskap men också få kunskap från andra delar. Bidrar alla så blir summan så mycket större, säger Kerstin Gatu som är projektledare på Mora folkhögskola.

Mora har fått en halv miljon kronor för att genomföra sin del i projektet. De ska lägga upp filmer på portalen som visar hur funktionsnedsatta hanterar vardagen på ett lättare sätt. För att få hjälp med det har de nu startat en filmtävling för hela Sverige.

– Vi ska då välja ut de exempel som visar på hur man kan öka självständigheten och delaktigheten. I tävlingen kommer det att finnas en klass för personerna själva och en för anhöriga och personal.

Vinnarna kommer att utses i november och då kommer det också att hållas en gala på Mora folkhögskola.

Sandra Björk
sandra.bjork@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".